Claes Dahlbäck in på livet

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Kompisen Olle bjöd föredragshållaren Claes Dahlbäck på korv och snaps till frukost.

Kompisen Olle bjöd föredragshållaren Claes Dahlbäck på korv och snaps till frukost.

Frukostakademin den 23 april. Idag var vi 65 företagare som tagit oss ut till Siggesta Gård för mingel, frukost och föredrag med Claes Dahlbäck. Efter tre år vid flottan, ett år på Tekniska högskolan och Handelshögskolan gick allt i rasande fart för dagens föredragshållare. Han och flickvännen Merike fick dottern Cecilia nästan samtidigt som han anställdes på Öhmans. Då det unga paret hade det rätt tufft ekonomiskt på den här tiden tackades det inte nej till gratis mat. Så en dag när Claes var hemma med bebisen gick han därför på en tillställning på NK där han träffade Sven Hagströmer. Ett möte som resulterade i jobberbjudande på Investor. Väl där blev han erbjuden jobb som trader på Wall Street i New York, dit han och Merike flyttade med barnen Cecilia och Henrik. I NYC lärde han känna Olof Stenhammar. Efter 2,5 år blev det dags att flytta hem till Sverige för att bli assistent till två chefer, vilket inte var helt lätt. Så när Marcus Wallenberg, MW, kallade och erbjöd honom VD-posten var det inte svårt att tacka ja. Han var då 30 år gammal. De hann arbeta tillsammans under 4 år innan MW dog. Han kunde ringa mitt i natten och fråga om aktier och de hade bolagsstämmor kl 06.00 på morgonen men de blev så småningom väldigt goda vänner och reste jorden runt tillsammans. Månadsvis åkte de privatjet till London och Concorde vidare till New York där sönerna Wallenberg arbetade. Ofta fick de en timme med Kissinger, Ford eller någon annan av Marcus vänner som alltid fanns till hands. Det var dock en tuff tid för familjen och frun Merike fick ta hand om allt när han inte var hemma.

Carin Carlsdotter Denell och Claes Dahlbäck

Carin Carlsdotter Denell och Claes Dahlbäck

Tillsammans med kompisen Olle Stenhammar föddes idén om OM, numera Nasdaq OMX. Målet att omsätta 3 miljoner efter tre år blev 32 miljoner och det visade sig vara helt rätt ute. Med Curt Nicolin som ordförande i Optionsmäklarna, som förstod precis hur de skulle prissätta, blev verksamheten en stor framgång och efter en tid köpte de upp Saab Scania och börsnoterade. De fick gott om pengar och Claes köpte en gård och planerade att dra sig tillbaka när Percy Barnevik tog över ordförandeklubban. Claes och Merike flyttade till London under tre år, som han beskriver som sin lyckligaste tid.
– Jag var aldrig någon bra familjefar och vi skilde oss tyvärr efter 21 år till de tre barnens stora sorg, berättar Claes öppenhjärtligt.
– Sju år senare förstod jag att jag varit en idiot som skilt mig från min gulliga fru. Så jag bjöd henne på middag och frågade om hon ville gifta sig med mig igen.
– Det är klart jag vill, svarade hon. Nu har vi varit gifta i sexton år till, säger han med ett leende.
Claes Dahlbäck beskriver en bild av sig själv som en kille med tur och som varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Han tycker själv att han periodvis suttit i alldeles för många styrelser och tar själv upp ämnet jämlikhet i styrelserummet.
– Jag har haft nöjet att arbeta med många olika kvinnor i styrelser men jag tror inte på kvotering. Det måste bli fler kvinnor på ledande befattningar först. Det enda vi talar om i valberedningarna, lägger han till, är hur vi ska hitta kvinnor till styrelser.
– Det är viktigt att de inte kommer in för tidigt i styrelserna, avslutar han.