SR vill bygga kunskap

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Den 22 november samlades företagare från Nacka och Värmdö för att under årets sista Frukostakademi lyssna till Sveriges Radios VD Cilla Benkö. Värd denna grådisiga novembermorgon var anrika Grand Hotel Saltsjöbaden.

Sveriges Radio har funnits sedan 1925 och står nu inför historiska utmaningar. Trots att radiolyssnandet är en av de mediekanaler som inte går ned i antal användare. 5 miljoner lyssnar på SR varje dag, oftast i bilen och mobilen. Att jämföra med de 2,8 miljoner som lyssnar på de kommersiella kanalerna.

-Vi jobbar stenhårt på att utveckla innehållet, berättar Cilla Benkö. Prioriterat innehåll är nyheter, grävjournalistik, lokal närvaro, kultur utanför Stockholm och utrikesnyheter.

Affärsidén är att SR ska vara bäst på ljud i alla kanaler. Uppdraget är att leverera innehåll till lyssnaren. SR arbetar mycket med trovärdighet i alla sina plattformar, särkilt de växande kanalerna Instagram och Snapchat. Alla röster måste få höras och allas synpunkter är viktiga. För att få fler människor att lyssna använder de bild, text och film i sociala medier. De gör även events för att stärka varumärket.

SR vill bygga kunskap så Cilla Benkö var extra stolt när hon berättade att Sveriges Radio har högst förtroende av alla företag hos svenska folket och att 84% tycker att SR spelar en viktig roll i samhället.

Framtidens radio

I framtiden är radion ännu mer direktsänd och närvarande i vardagen, spår Cilla. Podradion används ännu mer till att producera direkta dokumentärer som sammanfattar stora nyheter. SR´s innovationsteam arbetar med att utveckla morgondagens teknologi, just nu med hjälp av extern kompetens som Volvo och 50 taxichaufförer.

Om Public service

98% av svenska folket nyttjar public service. Public service ägs av en stiftelse som finansieras av allmänheten genom TV- och radioavgiften. Den regleras av regeringen och är opartisk. Licensen är 2.340 kr per hushåll och år, varav 800 kr går till SR. Resten till SVT och UR.

Fakta

27 lokala radiostationer

P1 1,2 miljoner lyssnare

P2 200.000 lyssnare

P3 1,3 miljoner lyssnare

P4 3,2 miljoner lyssnare

iTunes, 1,4 miljoner lyssnare i 18-34 år

SR Play, 530.000 användare per dag

Ps Missa inte att ladda ned apparna SR Play och Radioapan, du som har barn 0-12 år.Ds

Foto: Mattias Ahlm

 

 

Categories: AKTUELLT