Hemmesta Sjöäng kungligt invigd

Published by Carin Carlsdotter Denell on

kungen

I samband med WWFs årsmöte den 26 maj invigdes den nya våtmarken Hemmesta sjöäng av kung Carl XVI Gustaf. Kungen, de inbjudna gästerna och kringboende besökare fick promenera mellan de olika utsiktspunkterna för att lära sig om artrikedomen som utvecklas när marken öppnas upp.

-Du ser mer ut som en kung än kungen, sade skolbarnen till kungens uniformerade adjutant Thomas Nilsson. Kungen själv hade en ledigare framtoning iklädd jeans. Invigningen varade i ett par timmar i gassande solsken och avslutades med en fruktbuffé. Under 2012 startade projektet med den nya våtmarken som letts av kommunekolog Ann Hagström och Leif Eriksson i samarbete med Värdsnaturfonden WWF. Platsen har blivit en riktig pärla för fiskar, fåglar och människor. I vår har hundra gäddor och tusentals abborrar lekt där och fler än hundra fågelarter har observerats. Tidigare ansågs Hemmesta sjöäng ha varit en skräpmark men har idag förvandlats till ett modellprojekt som visar att det lönar sig att skapa våtmarker.

Hemmesta sjöäng ligger cirka 8 km öster om Gustavsberg i Värmdö kommun utanför Stockholm. SL-trafik med busslinjerna 435-440, hållplats Hemmesta vägskäl.