Hans Rosling blev Årets svensk i världen

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Hans Rosling utsågs idag till Årets svensk i världen av SVIV´s generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist och dess styrelseordförande Michael Treschow. Presentationen av Årets svensk gjordes i samband med en seminariedag i Näringslivets hus med temat ”Europa – skymning eller gryning”. En fullspäckad dag med föredrag av bland andra Birgitta Olsson, Europaminister, Annika Winsth, Nordea, Lars Heikensten, Nobelstiftelsen och inspirerande Anna Maria Corazza Bildt. Höjdpunkten var nog ändå föredraget som Hans Rosling höll i samband med prisutdelningen. Han har en förmåga att på ett lustfyllt och pedagogiskt sätt förmedla statistik, som för många ter sig som sömnmedel, som ett av de mest intressanta ämnena. Och viktigt är det. Vi som var med under dagen fick flera varningsklockor med oss att tänka över när det gäller den ekonomiska kris som vi just nu befinner oss i Europa. Och ett intresse av att veta mer om vad som görs för Europa och världen väcktes i alla fall hos mig. Visste du exempelvis att andelen svenskar i världen är 0,13%, att Kina ligger på topp i världen när det gäller en studie i 15-åringars läsförståelse (Sverige hamnade på plats 19), vi är nu 500 miljoner EU-medborgare, svenska kvinnor föder i snitt 1,93 barn och om kvinnor och män arbetade lika mycket i EU skulle BNP öka med 20%.

SVIV, svenskar i världen, är utlandssvenskarnas främsta lobbygrupp och har fn 500 000 medlemmar. Dom arrangerar konferenser och föreläsningar kring aktuella teman och länder och arbetar med opinionsbildning gentemot allmänheten, politiker och organisationer. Tidigare pristagare är Peter Wallenberg, Annika Sörenstam, Hans Blix och Anne Sofie von Otter. Vi avslutade dagen med mingel hos Europahuset, som arbetar för att sprida kunskap om allt som rör EU. Läs SVD´s intervju med Hans Rosling från den 16 juli i år.

Categories: AKTUELLTNÄTVERK

1 Comment

Ingrid Jeansson · 27/08/2012 at 02:59

Jättebra referat av den intressanta dagen!!!

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *