Inte riktigt som andra morgnar

Published by Carin Carlsdotter Denell on

I morse började jag med att sätta på espressomaskinen så att vattnet skulle vara varmt när jag var klar med duschen. Jag gick på toaletten, spolade och tvättade mina händer under rinnande vatten. Efter frukost borstade jag tänderna – med vattnet rinnande. Det här var en morgon som alla andra. Tills jag kom till dagens första evenemang.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid.

Frukostmötet hos So Stockholm Gallery blev en rejäl uppvaknare. Cecilia Chatterjee-Martinsen från Wateraids berättade om hur dom kämpar för en värld där var och en har tillgång till rent vatten och sanitet. För det har långt ifrån alla…

  • 2000 barn om dagen dör i diarrè för att dom fått i sig förorenat vatten.
  • 2,5 miljarder människor i världen saknar tillgång till toalett.
  • 783 miljoner människor saknar rent vatten.
  • 40% av de afrikanska kvinnornas tid går till att hämta vatten. Många gånger en promenad på flera kilometer att gå med tunga hinkar. En promenad full av risker. Många blir överfallna och våldtagna. Det sägs att det är farligare för en kvinna att gå efter vatten än det är för en soldat vid fronten.

Bilderna vi fick se var starka och situationen för våra medmänniskor i övriga världen är svår att ta in. Jag reagerade säkert på samma sätt som övriga i lokalen. Att jag ville göra något. Nu. Så jag berättar det här för dig. Nu vet du.


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *