Moa Öhman har en lång bakgrund som ledare och strateg i kommunala och politikerstyrda uppdrag. Till vardags arbetar hon med processledning, samhällsplanering och förändringsledning med kommuner och näringsliv. Numera som konsult i det egna bolaget Great Shift AB, där hon styr sin tid och värnar om en sund balans i livet. Men det har inte alltid varit en självklarhet att leva så.

”Jag vill bidra till att göra världen till en bättre plats”

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Moa Öhman har en lång bakgrund som ledare och strateg i kommunala och politikerstyrda uppdrag. Till vardags arbetar hon med processledning, samhällsplanering och förändringsledning med kommuner och näringsliv. Numera som konsult i det egna bolaget Great Shift AB, där hon styr sin tid och värnar om en sund balans i livet. Men det har inte alltid varit en självklarhet att leva så.

Under många år arbetade Moa Öhman på i ett tempo som inte gav plats för så mycket eftertanke och reflektion om vem hon själv var eller vad hon innerst inne ville. En längtan efter balans mellan att själv välja hur hon vill arbeta och med vilka infann sig, och idén om egen verksamhet väcktes. Det började som konsultverksamhet inom det område hon arbetat med till att även handla om att hjälpa företag och privatpersoner med att nå sin fulla potential.

-Jag har hittat vad jag behöver för att må bra och för att ständigt utvecklas i linje med mig själv. Nu har jag en önskan om att ta de tankar och kunskaper jag har för att inspirera andra till att göra världen lite bättre. Och att få göra det tillsammans med andra. Jag vill få möjlighet att prova nya saker samtidigt som jag brinner för inom en rad områden och att få arbeta med att göra samhället bättre för dom som bor och verkar i det.
Moa Öhman trivs i gemenskap, vilket var anledningen att hon sökte sig till samhällsplaneringen där det är ett måste för att komma framåt. I den andra delen av sin verksamhet som handlar om att hjälpa människor och organisationer att utvecklas på ett hållbart sätt ser hon också många möjligheter till gemenskap och samarbeten. Som ett led i sin egna utveckling håller hon nu även föreläsningar om ”hållbar samhällsutveckling och utveckling på ett mer personligt plan”.

-Jag har hittat vad jag behöver för att må bra och för att ständigt utvecklas i linje med mig själv. Nu har jag en önskan om att ta de tankar och kunskaper jag har för att inspirera andra till att göra världen lite bättre.

Moa Öhman, coach

Moa Öhman titulerar sig coach och hjälper människor till transformation, att hitta sig själva, men också att stödja chefer och organisationer att tillämpa ett coachande ledarskap med syfte att komma ifrån stress och hitta en mer hållbar arbetsstil. Mindre fokus på press och mer fokus på hur vi kan skapa miljöer som vi är trygga med och nå medarbetarnas potential. Hon är också i uppstarts-fasen med att författa böcker, såväl romaner som faktaböcker kring det hon arbetar med, berättar hon och skrattar.

Beskriv en typisk arbetsdag
-Jag strävar efter att ha balans mellan vila och aktivitet och vill känna mig inspirerad inför det jag arbetar med. Jag hittar in i mig själv genom att ta promenader eller gå och träna. Själva arbetet är varierat och utifrån kundernas behov. I dag läser jag in material och planerar för en process med en ny kund inom samhällsbyggnad. Varje dag tar jag ett steg mot mitt mål med egen affärsutveckling och nu har jag börjat ta emot coaching-klienter. Jag vill att dagarna ska se olika ut.

Vilka specifika metoder eller tekniker använder du inom coaching?
-Att hjälpa andra att få kraften att lära sig själv, är viktigt. Jag vill ge människor möjligheter genom att ge olika perspektiv och ställa frågor som gör att de får en djupare insikt om sig själv. Vi är ju olika och det som tilltalar mig behöver inte tilltala någon annan. Det finns vissa steg som man behöver ta på ett eller annat sätt och jag vill visa på möjligheterna och vad mycket fint som väntar. Du behöver lära dig att känna igen de känslor du har, läka dina trauman och hitta en koppling mellan kroppen, själen och hjärnan. För att lämna sitt gamla jag som man kanske inte är nöjd med så behöver man våga se framåt för att möta sig själv men också hitta till nyfikenhet och inspiration. Jag ser mig som en katalysator för allt vi behöver finns inom oss själva.

Har du mött några utmaningar med att nå ut med all din nya kunskap?
-Jag har inte hunnit testa tillräckligt mycket ännu men en utmaning är att jag ibland svävar i självtvivel och funderar på om jag kan ta plats. Gamla mönster med för höga prestationskrav försöker ta plats. Men då inser jag snabbt att det såklart är bättre att göra det halvdant än att inte göra något. En annan utmaning är att nå ut i bruset just nu. För jag vet ju att jag kan hjälpa människor med mina erfarenheter.

Hur önskar du att varumärket uppfattas?
-Att det känns genuint och att jag kan känna igen mig själv och vad jag står för.

Vilka planer och visioner har du för företagets framtid?
-Att fortsätta ha kunder inom samhällsplanering samt coachning, både för privatpersoner, organisationer- och ledarskapsutveckling. Jag vill också bygga på med att inreda kontor, hålla fler föredrag samt internetbaserade utvecklingsprogram.

Ser du några framväxande trender eller beteenden som kan påverka din verksamhet?
-Fler och fler ser behovet av att förändra arbetsmiljön och ledarskapet. Stress och utmattningssyndrom ökar och man behöver hitta ett annat sätt att arbeta. De yngre kräver att företag måste arbeta med välmående. Det är en bra tajming för mig. Fler privatpersoner kommer att söka till coaching för att hitta ett sätt att leva som på riktigt får dem att må bra. De flesta har inte fått med kunskapen om läkning men behöver jobba med den och jag ser att nyfikenheten ökar i takt med att fler arbetar med det.

Vad är du nyfiken på?
-Jättemycket. Betraktelser av världen, våra olika världsbilder, hur kroppen och sinnet fungerar och är sammankopplade. Jag är också nyfiken på människor och våra relationer och vill hitta människor som inspirerar mig och som jag kan lära mig av. Forskning inom medicin tycker jag är spännande och att den medicinska världen närmar sig den andliga världen. Det känns som en ny värld har öppnat sig för mig och tiden räcker inte till för allt jag är nyfiken på.

Hur ser du på utveckling?
-Det är nödvändigt på ett personligt plan och i en organisation. Att utvecklas strävar väl de flesta människor efter. Det är ju ett sätt kunna se positivt på framtiden och på det sättet må mycket bättre.

Vad är ledarskap för dig?
-Jag tänker att det är just det jag som coach arbetar med. Att få lära människor att hitta det bästa sättet att se på sig själva med trygghet, självledarskap, fokus på kultur och relationer. En ledare behöver vara inspirerande, få människor att våga visa sig svaga och visa att det är okej att göra fel.
För att kunna leda sig själv så behöver man ha de grundläggande behoven tillgodosedda. Att få känna trygghet, gemenskap och kunna styra sitt arbete samt i viss mån sin tid. I denna prestationsinriktade värld behöver vi även fokusera på vad kan vi åstadkomma med de resurser vi har och hitta inspiration och nyfikenhet kring hur vi hjälper varandra.
Det är lätt hänt att tro att vi ska klämma in mer och mer för vi är vana att tänka att det är framgång. Ibland behöver vi backa tillbaka för en mindre stressad tillvaro och inte sätta tidsperspektivet först. För att vara en bra ledare kan du inte vara konstant stressad och då kommer leveransen också bli bättre. Vidare behöver du kunna se människor med empati, förstå andra och leda med medmänsklighet. Som ledare behöver du även utgå från vad varje individ har för förmågor och begränsningar och inse att inte alla ska klara allt men att alla har outvecklad potential och kan växa med rätt förutsättningar.

Tips på bra kommunikation?
• Ärlighet. Man ska vara trovärdig, det är allmänmänskligt. Man ska kunna visa sig svag och vara genuin, för det kommer att märkas annars.
• Våga prova dig fram, man behöver inte göra rätt från början.
• Ta hjälp av experter och ett utifrånperspektiv är alltid bra.
• Sätt en intuition för allt du kommunicerar, från sociala medier till mötesagerande.
• Ha ett helhetstänk gällande intryck. Att kombinera ljud och bild tydligt så att de hör ihop blir kraftfullt.

Har du någon förebild?

-Jag har olika förebilder för olika delar av min resa och min nyfikenhet får mig ständigt att hitta till nya som kan skifta mina perspektiv eller bidra med metoder. Jag använder Dr Joe Dispenza på YouTube mycket. Life force activation har hjälp mig otroligt mycket, här får du lyssna på hög musik, blunda och ligga i ett mörkt rum. Som stöd finns facilitatorer som hjälper energierna att flöda i kroppen. Det har hjälpt mig att hitta tillbaka till min intuition och känna av vad jag ska och inte ska göra. Det rengör mitt inre på ett fint sätt och alla känslor kan komma upp till ytan.

Övningar att göra själv för att hitta in i dig själv

  • Dagliga tacksamhetsövningar där det gäller att vara så detaljerad som möjligt och också känna känslan inom sig
  • Meditationer. Det finns så många olika sätt. Några som gett mycket för mig sådana som du visualiserar den framtid du vill ha t och meditationer som syftar att läka ditt inre barn.
  • Med sociala medier, poddar med mera finns det så många ställen att hitta inspiration av och verktyg att använda som är lättillgängliga. Hitta människor som du inspireras av och lyssna in vad de gör. Det handlar om att hitta övningar som passar dig på den plats du är just nu.
  • Var ute i naturen.
  • Välj allt som gör att du kommer in i kroppen och kan släppa stress. Det kan vara dans, meditation eller annat.
  • Självmassage i ansiktet och nacken.