Ledarskap för en hållbar framtid: Maria Westman om ansvarsfullt företagande
Mina värdefullaste källor till kunskap är de människor som korsar min väg. För flera år sedan hamnade jag på en inspirerande föreläsning om hur viktigt det är att alla företag har en hållbarhetsstrategi, och om hur man följer den. Det förändrade mitt sätt att välja både kunder och samarbetspartners. Nu har våra vägar korsats igen och jag fick en unik möjlighet att intervjua fantastiska föredragshållaren och hållbarhetsexperten Maria Westman.
Maria Westman har arbetat med kommunikation i hela sitt liv och hon har fokuserat en stor del på hållbarhet de senaste åren. Efter flera år som anställd på olika kommunikationsbyråer valde hon att starta eget 2017. Viljan att ha mer tid för kunderna, lära sig mer om deras utmaningar samt skräddarsy strategisk rådgivning blev starten på C by West.
Beskriv en typisk arbetsdag.
– De är precis så varierande som jag vill ha dom. Från långsiktig planering och strategisk affärsnära organisationsutveckling till lite mer hands on där vi får arbeta med löpande projekt, taktisk kommunikation och marknadsföring. Det är intellektuellt stimulerande att pendla mellan stora möten med intressanta människor och konkreta jobb. Ibland utgår jag hos kund men oftast på vårt Coworking space i Gamla stan.
Hur kommer det sig att du startade C by West?
– När jag startade bolaget så ville jag ha mer tid för kunderna och det som var viktigt för dem samtidigt som jag ville skapa en tillvaro som jag själv trivdes i. Som person är jag snabb och rättfram och kan hålla hög fart. Men om målet är otydligt kan jag sakta ned och sätta saker och ting på plats för att resultatet ska bli genomarbetat. Som anställd tyckte jag att allt gick lite för snabbt och att man inte nådde fram på djupet. Varje dag summerar jag vad jag lärt mig av dagens projekt och mina kunder, det är ett privilegium att få jobba med det jag gör.
Hur önskar du att ditt varumärke uppfattas?
-Att C by West och våra konsulter, med olika expertis, bidrar med kunskap och är professionella när vi levererar. Att vi snabbt sätter oss in i utmaningar hos den aktuella branschen. Vi vill att kunderna ser oss som externa kollegor.
Har du alltid varit intresserad av kommunikation?
-Ja. I alla dess former, när jag var ung i rollen som art director och designer och i mina år som ledare och konsult i alla personliga möten med människor.
Ni arbetar ju i nätverk. Vad betyder samverkan för dig?
-Det är ett stort ord och det betyder mycket för mig. Att få dela med mig av kunskap, och få tillbaka. När två parter har utbyte av varandra. Att lära känna och nyttja varandra på bästa sätt. Och att trivas tillsammans. Det kan också innebära att ha ett gemensamt affärsavtal och samverka kring uppsatta mål.
Varför är hållbarhet en så engagerande fråga för dig?
-Det är enkelt. Det handlar om att skapa gynnsamma förhållanden för oss själva och för omvärlden. Företag har ofta väl genomarbetade affärsstrategier som till viss del inkluderar hållbarhetsarbete fast man inte tänker på det. Ur ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Man behöver sätta på sig hållbarhetsglasögonen för att se vad man redan gör, vad kan man göra mer av och vad som man måste göra. Man behöver också ställa sig frågan om det behövs samverkan med någon för att komma i gång.
Vi behöver även förhålla oss till nya lagar och regler. Jag utvecklar ledningsgrupper och organisationer där jag ofta driver på chefer till att agera och få med medarbetarna. Man måste hitta sin interna hållbarhetsnivå. Jag anser att AI utvecklingen ligger inom ramen för hållbarhetsarbetet på ett visst sätt – det handlar om att få den utvecklingen hållbar för organisationer.
Ser du några framväxande trender som påverkar din verksamhet?
-Många organisationer blandar nu upp sina interna team med externa experter. Vi har en efterfrågan på olika expertis och man skapar arbetsteam för att kunna driva olika typer av förändringsprojekt. Det är en tydlig trend som jag ser. Flera skapar också tvärfunktionella arbetsteam från olika avdelningar internt för att mixa olika perspektiv och infallsvinklar. Tvärfunktionella team är en gynnsam form för att driva hållbarhetsarbetet, då det även ger en förankring och inkludering i organisationen.
Vidare så ser jag att AI-utvecklingen kommer att göra mycket för vår kommunikation och i digitaliseringen i stort. Att ständigt vara uppdaterad på ny teknik jobbar många organisationer med nu. Jag brukar också trycka på vikten av att man bör känna sin målgrupp och skaffa insikter om vad de värderar samt hur deras beteenden ser ut.
Vilket behov ser du som viktigast hos företag just nu?
-Att skaffa fler insikter om sin målgrupp, tänka utifrån och in när det handlar om affärsutveckling och kommunikation. Men även titta inåt och se till att nyttja det man har. Det är exempelvis mer hållbart att kompetensutveckla sina medarbetare i stället för att rekrytera.
Vad är gott ledarskap?
-Att se de man har omkring sig, och vara uppmärksam på vart de är och vad de kan tillföra. Alla kanske inte vet vad de kan, det kan vara en ledares roll att hitta det bästa hos människor. Jag anser att det alltid finns mer potential i en människa än det man först ser och det de själva känner till. I det ligger även närvaro, tydlighet samt att vara stöttande.
Hur utvecklar du ditt självledarskap?
-Jag övar varje dag. Har lagt många år på mitt ledarskap, haft coacher och människor runt omkring mig som jag kan tanka in ifrån. Men den bästa skolan är att vara egenföretagare, det kräver självledarskap varje dag. Att fråga de man arbetar med om vad de tycker om vårt samarbete utvecklas jag av. En veckovis reflektion hjälper mig framåt i min utveckling, men jag blir aldrig klar.
Har du någon förebild?
-Mina föräldrar var rätt coola när dom levde, de var förebilder både som par och team men även som personer. När jag funderade på något jag behövde välja och rådfrågade min pappa svarade han alltid:
”Du vet väl själv vad du ska göra, Maria!” En jättebra uppmuntran till självledarskap. Mamma var en tydlig relationsmänniska och var alltid generös och delade med sig, inte hålla undan med något. Den rösten har jag med mig i mina projekt, jag vill vara generös och alltid göra mer för min kollega och kund.
Vad är du nyfiken på?
-För mycket, ha ha. Det är ett stort dilemma, jag vill alltid ta in så mycket information. Jag är nyfiken på teknikutveckling, hållbarhet, kommunikation, organisationsutveckling, beteenden och ledarskap. Privat är jag väldigt intresserad av konst och musik och arbetar extra som pilates-instruktör.
Ingredienserna för framgångsrik kommunikation:
- Autencitet. Kraftfulla budskap är a och o. Budskapen ska vara genomarbetade med ett utifrån och in perspektiv, det vill säga vad som är relevant att berätta för målgruppen. Det gäller att ha en autentisk ton och våga vara ”på riktigt”.
- Estetik. Ytan har betydelse. När du ger bort en present till en vän så tänker du på hur paketet ser ut, vad som är i det och hur din vän ska uppleva när hen tar emot det och öppnar det. Så ska man tänka när man paketerar sin kommunikation. Visuell design, format och val av kanal är viktigt.
- Kontinuitet. Framgångsrik kommunikation tål att upprepas, göras om i olika editioner och format. Se till att lägga en långsiktig plan och publicera er relevanta kommunikation löpande så att målgruppen vill hänga med er.
Fotograf: Victoria Henriksson