Framgångsrik kommunikation skapar tillit och bygger broar

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Han är fotbollsmålvakten som efter proffskontrakt återvände till Sverige för att arbeta som polis. I trettiotvå år har han hunnit med att patrullera gator och utveckla flera avdelningar som chef. Nu arbetar Per Fahlström som presstalesperson, men att det blev så var en ren tillfällighet.

Oavsett om du arbetar som presstalesperson eller är fotbollsmålvakt så är det kommunikationen som skapar tillit och bygger broar mellan människor. Det och mycket annat fick jag lära mig när jag fick en glimt av Per Fahlströms vardag för en stund, för att höra hur han arbetar med kommunikation i sin vardag och vilken betydelse den har. Att han arbetar som presstalesperson har han en av sina gamla chefer att tacka för.

– Under en omorganisation var det en chef som tyckte att jag skulle passa i rollen, vilket visade sig stämma. Jag trivs jättebra och tycker att det är en både spännande och utvecklande roll, intygar Per.

På vilket sätt är medierna en viktig medspelare i ditt arbete?

-Medierna är en viktig aktör för att få ut olika typer av budskap, för att allmänheten ska få reda på vad som händer samt för att som myndighet få berätta om polisens arbete. Då är det viktigt för oss att vara så transparenta det bara går och det finns orsaker som gör att vi inte alltid kan berätta allt. Medierna är också viktiga för vår verksamhet i brottsförebyggande syfte. Ibland kan det vara bra att kunna nå ut och varna allmänheten exempelvis.

Vilken strategi har du för att förmedla kriskommunikation för en så bred målgrupp?

-Det som är viktigt med kriskommunikation är att det bygger på fakta och att aldrig spekulera. Medierna är viktiga forum för mig när jag vill få ut mitt budskap. Vid en händelse så finns det fakta som går att berätta och sådant som inte går att säga. Journalisterna brukar vara bra på att respektera att jag inte alltid kan berätta allt. Och jag citeras oftast rätt. Vi behöver även tänka på att tillgänglighetsanpassa all kommunikation i våra egna kanaler så att den når alla medborgare oavsett hur man tar till sig information och på vilket språk. Att kommunicera som polis kan göra skillnad på liv och död, beroende på hur jag väljer att kommunicera.

”Att kommunicera som polis kan göra skillnad på liv och död”

Per Fahlström, presstalesperson

Hur gör du för att bygga tillit?

-Jag försöker vara så faktaorienterad som möjligt och ge service till alla medier på bästa sätt.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

-Vad är det som har hänt?

Polisen var tidig med att använda sociala medier för att berätta om sin verksamhet och locka nya medarbetare. Finns det några utmaningar med att polisen syns i sociala medier?

-Jag tycker att det är jättebra att vi visar upp vår verksamhet och är så transparanta som möjligt. Det är då viktigt att vi håller koll på kommentarsfälten och svarar där det förväntas.

Hur utvecklar du ditt självledarskap?

-Jag reflekterar mycket i vardagen och drar lärdom av tidigare erfarenheter, vilka jag använder för att utveckla mig själv och andra.

Hur är du som ledare?

-Jag har femton års erfarenhet som chef och ledare inom polisen men även tjugo år som målvaktstränare. Att vara målvakt är en viktig ledarskapsfunktion då jag påverkar laget kommunikativt och konsekvenserna blir omedelbara. När jag stod i mål i Danmark kunde jag inte ett ord danska och då betydde kroppsspråket väldigt mycket. Om man hänger med huvudet så ger det en signal om ens mentala styrka. Då gäller det att hålla huvudet högt. Jag har ett coachande ledarskap, även när jag inte är chef. Jag utgår från 80/20 principen när det gäller feedback. Om man ger 80 procent positiv feedback så lyssnar man mer på de 20 procent som kan uppfattas som kritisk feedback.

Nämn exempel på bra kommunikation för dig:

  • Att den är faktaorienterad.
  • Kommunikationen ska vara lättförståelig, med ord som de flesta förstår.

Foto: Sara Brynedal/Polisen