Från broschyrproducent till strategisk rådgivare

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Cecilia Schön Jansson har arbetat med kommunikation i hela sitt yrkesverksamma liv, bland annat för Saab, Alecta, Trygg-Hansa och nu senast som VD för Sveriges Kommunikatörer. När det nu går som bäst väljer hon att lämna sitt uppdrag för ett liv som konsult.

Vad skulle du säga är det viktigaste som hänt i branschen under alla dina år med ledande befattningar inom kommunikation?

– Digitaliseringen, den är ju lika stor som industrialiseringen. Jag tycker att de senaste tio årens utveckling har varit så oerhört spännande. Det var bara tio år sedan Apple tog fram sin Iphone och alla satt med Metro i tunnelbanan. Nu sitter de med sina smartphones. Det är ett helt annat jobb att vara kommunikatör idag, man är mer av en regissör och det är snabba puckar som gäller. Men man har även möjlighet att påverka mer nu. Det är därför så otroligt viktigt att kommunicera rätt.

Hur kommunicerar en företagsledning internt för att få sina medarbetare att ge en gemensam bild av företaget utåt?

– Som kommunikatör i en organisation så tittar du på de olika intressenterna och dess mål. Då måste du säkerställa att företaget har en bra lednings- och förändringskommunikation och kanaler för dialog. Medarbetarbetarna kan ju bli fantastiska ambassadörer genom sina sociala medier. Campus Helsingborg har gjort en kvantitativ studie på 11000 personer. De tre viktigaste sakerna var:

  • Ledningskommunikation
  • Kund- och medborgardialog
  • Förändringskommunikation

Hur ser du på kompetensen om kommunikation och sociala medier i styrelserummen?

– Jag tror att det behövs mer kompetens om kommunikation för att förebygga kriser.

Yrkesrollerna inom kommunikation har suddats ut. Hur ser en ultimat sammansättning ut när det gäller kommunikation och marknadsföring?

– Yrket är väldigt ungt, inte ens 70 år. Vi (läs Sveriges Kommunikatörer) är lika gamla som yrket. Det var en pressombudsman på UD som startade SK från början.

Det är en otrolig skillnad i hur en kommunikatör ser ut numera. Rollen har gått från att vara broschyrproducent till strategisk rådgivare. Numera har du ett större och bredare ansvar och det blir allt vanligare att marknad ingår i kommunikation samt ingår i ledningsgruppen.

Hur samverkar Sveriges kommunikatörer med andra intresseorganisationer?

– Vi samverkar ofta och gärna, bland annat i Almedalen med speakers corner. Utdelningen av Sveriges bästa årsredovisning gör vi i samverkan med Nasdaq.

För vem driver ni Sveriges Kommunikatörer?

– Vi har 7400 medlemmar och vår enda mission är att vi är med och driver utvecklingen av kommunikation för att göra våra medlemmar mer framgångsrika. Vi lyfter fram ämnena man vill lära sig mera om. Kursen hur man filmar med mobilen har blivit otroligt populär, den har 1000 personer gått.

Lycka till med rollen som rådgivare och konsult framöver!

– Tack!

Foto: Kristofer Samuelsson Photography

 

Categories: AKTUELLT