Hon sätter Artipelag på världskartan

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Att skapa besöksmål är något Riitta Östberg verkligen brinner för. Med en bakgrund som marknadschef hos bland andra Strömma TurismNordic Choice Hotels och Kista Galleria axlade hon rollen som VD för en av Nordens mest intressanta konsthallar. Modig har hon alltid varit.

-Det är viktigt att skapa en helhet, en destination. Det är totalupplevelsen som betyder mest för besökarna, säger Riitta.

Riitta Östberg kom till Sverige 1987, för kärlekens skull. Hon har en lång bakgrund inom turism och har arbetat med kommunikation och marknadsföring hela sitt vuxna liv. När hon blev VD för Artipelag var det därför naturligt att även ansvara för marknadsföringen. Med stort intresse för konst och musik har hon hamnat på helt rätt plats yrkesmässigt. Jag fick en intressant pratstund om kommunikation med Riitta Östberg inför lanseringen av deras senaste utställning.

Vad är det viktigaste som hänt inom kommunikation under dina år i branschen?

-Hela medielandskapet är ju helt annorlunda. Du kan inte bara betala för att få kunder eller bygga varumärke. I dag måste du förtjäna någons uppmärksamhet, få folk att gilla det du gör. Och det är bra! Det gör att man behöver anstränga sig mer, och det måste kännas äkta, säger hon.

Det är fint att man kan få direkt kontakt med sin målgrupp i alla digitala kanaler och det är lättare och snabbare att få erkännande. Det är mycket svårare i ”gammelmedia”. Man bedöms varje dag i sociala medier, fortsätter hon, och nämner i förbigående att Stina Wollter lade ut ett så fint inlägg om Artipelag häromdagen.

-Den snabba feedbacken från kunderna gör att det är lättare att testa vad som funkar idag, säger Riitta.

På vilket sätt kommunicerar man bäst med sina medarbetare för att ge en gemensam bild av företaget utåt?

-Det är en utmaning för de flesta företag. Det viktiga är att bygga en stark företagskultur. Medarbetarna ska veta vart vi är på väg, vad målet med verksamheten är mer än att tjäna pengar. Det är viktigt med en gemensam värdegrund som alla känner till. Våra värdeord är omtänksam, estetisk och jordnära och vi pratar om dessa på våra möten. Redan på anställningsintervjuer måste man berätta vilka värdeord vi har så att man kan rekrytera folk med rätt attityd.

Alla vill jobba på ett företag som delar ens värderingar, då känns jobbet mer meningsfullt. Jag vill att medarbetarna på Artipelag ska känna sig stolta över sin arbetsplats och jag tror att vi är alla väldigt stolta över vår vackra miljö och höga kvalitet.

Hur ser kunskapen om kommunikation och sociala medier ut i styrelserummen?

-Det är ju en fråga som har ökat i betydelse och det är min uppgift som VD att förklara och visa till styrelsen var och hur man hittar sin målgrupp idag. Alla hinner inte hålla sig uppdaterade, utvecklingen går ju väldigt fort. Många styrelser pratar dock väldigt mycket om ekonomi och väldigt lite om kommunikationsfrågor.

Vilken är den bästa sammansättningen av kommunikatörer och marknadsförare på ett företag?

-Jag har arbetat med kommunikation hela mitt liv och för mig har det alltid varit viktigt att tänka på totalkommunikationen och samspelet i alla de olika kanaler som finns, oavsett om de är köpta eller förtjänade, berättar Riitta.

Idag jobbar man redaktionellt i många marknadskanaler så gränsen mellan PR och marknadsföring har suddats ut. Men det behövs lite olika expertis för att hantera olika kanaler, därför behövs en marknadsavdelning med bred kompetens. Det är viktigt att ha ”doers”, de digitala kanalerna behöver stor omsorg dagligen. Att bygga varumärke är viktigt, det räcker inte att bombardera sin målgrupp med olika erbjudanden utan man måste tänka på att all kommunikation även bygger varumärket, så man måste tänkta på de långsiktiga effekterna.

En av Riitta Östbergs uppgifter är att skapa ekonomisk lönsamhet på Artipelag. Trots internationella kvalitetsutställningar får konsthallen inga bidrag från statligt eller kommunalt håll. Riittas mål är att Artipelag ska vara Sveriges bästa besöksmål genom att ge sina besökare en totalupplevelse; gränsöverskridande konstutställningar, vacker skärgårdsnatur, spännande arkitektur och utsökt mat. Artipelag är ett besöksmål för såväl stockholmare som turister som vill har en rik upplevelse på sin lediga dag. Och besökaren ska kunna lära sig saker på ett lustfyllt sätt. Nytt för i höst är naturstigen Ekospåret där du kan lära dig om de olika ekosystemen. Det finns även familjevisningar och workshops kopplade till konstutställningen. Vinterns stora utställning med Bigert & Bergströmerbjuder många upplevelser och passar alla åldrar.

Artipelag har även en designbutik med egna designprodukter och ett prisbelönt konditori. De egna undersökningarna visar att det är just helheten som lockar till besök, att det finns mycket att uppleva och att allt är vackert och välskött. Artipelag har vuxit till en kulturarena för teater, opera, nycirkus och andra kulturaktiviteter. I den stora eventhallen Artbox kan det visas scenproduktioner till en publik på närmare tusen personer.

Hur får vi Värmdö att bli ett attraktivt besökmål för turister som besöker Stockholm?

– När en turist bokar sin resa planerar man sällan allt man ska göra förrän man är på plats. Därför är hotellen så viktiga, att få dem att berätta om våra besöksmål i Värmdö, säger Riitta.

Många Stockholmsturister vill uppleva skärgården och då behövs tätare båt- och bussturer och en möjlighet att åka mellan attraktionerna. Man skulle kunna besöka både Gustavsbergs hamn, porslinsmuséet samt Artipelag under en dag, men nu finns inga möjligheter för det. Vi behöver koppla ihop de verksamheter som vi har här. Det behövs även ett attraktivt boende. Turisterna kör sällan bil, och ibland känns det som om hela Värmdö endast är till för de som har egen bil eller båt – men då får man inte del av den största delen av turismen, det vill säga de som åker till Stockholmsregionen med flyg, tåg eller kanske med ett stort kryssningsfartyg.

Foto: Johan Strindberg