”Mår personalen bra gör organisationen också det”

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Anna Almberg är en av Sveriges främsta föreläsare inom intern kommunikation och kommunikativt ledarskap. Hon drivs av att få människor att må bra och inspirerar till självutveckling. Genom konsten bidrar hon till att göra världen lite mera färgglad. Jag fick en pratstund med henne mellan hennes många uppdrag.

Anna beskriver arbetslivet som konstigt, för att vi inte möts på riktigt som människor.

-Det är så mycket yta där vi gärna visar upp våra roller och prestationer.

Anna vill göra världen bättre där hon står. Bidra till ett mänskligare arbetsliv där vi möts och har det bra, säger hon med sitt trygga varma umemål. Som föreläsare reser hon land och rike runt med syfte att få människor att komma samman och få en starkare vi-känsla, men även för att individen ska komma i kontakt med sig själv. Det har blivit särskilt tydligt efter pandemin då många organisationer blivit splittrade och behövt en ny riktning. Hon kan snart titulera sig diplomerad handledare som ska få chefer och kommunikatörer att växa i sina yrkesroller. Hon har handritat en gedigen verktygslåda för internkommunikation och håller öppna utbildningar i kommunikation. Och när hon inte föreläser målar hon i sin ateljé i Gustavsbergs hamn.  

-Jag tycker om att skapa var jag än är. Jag kan inte följa recept exempelvis utan måste alltid göra som jag vill. Vill gärna ge till världen men kan också vara superlat i en bra rytm. Då går jag ut i min trädgård och hämtar kraft.

Foto: Jenny Frejing

Vad står din signalfärg för?

-Min signalfärg är rosa, vilket för mig står för kraft och glädje. Det betyder energi, den är feminin och det är ett av mina sätt att bedriva feminism – att i en feminin färg ta plats och aldrig ursäkta sig. Jag möter arbetslivets otaliga svarta kostymer i min ljusrosa tyllkjol och ändå når jag fram.  

Varför arbetar du med det du gör?

-Livet är kort, vi spenderar ofantligt mycket tid på jobbet. Och jag tycker att människor förtjänar att må bättre på jobbet än vad jag tycker att många verkar göra. Människan är ju i grunden en social varelse så hur vi har det på arbetsplatserna påverkar mycket vår livsglädje. Vi behöver ta bättre hand om varandra, vara öppna, involverande och visa uppskattning. Att få återkoppling på mitt arbete, när människor berättar om hur de utvecklats, betyder mycket. Anna vill få människor att förstå att alla kan stärka sina relationer genom att lyfta andra. Ett budskap hon gärna delar är ”För någon kan du vara hela världen genom att agera så som någon som är hela världen för dig”.

Vem är hela världen för dig?

-Min mormor som blev 104 år. Hon hade ett ovanligt klokt perspektiv på mycket, var en god lyssnare, alltid tacksam och hon var synsk.

Vad är du nyfiken på?

-På människor. Så nyfiken att jag ibland kan leka detektiv och med nyfiken förundran lägga pussel om människors liv.

Tre bästa tips för bra kommunikation:

  1. Förstå kraften i lägerelden – sitt ner, lyssna och möts i en sann dialog
  2. Finn fem rätt i stället för att alltid leta fel. Lyft och belöna allt som är bra.
  3. Jobba med attraktiva målbilder snarare än att försöka engagera med mätbara mål. Ska vi förändra oss vill vi gärna vet vart vi ska – hur ska vi annars hitta rätt?

Mer om Anna hittar du på https://annaalmberg.se/

Categories: AKTUELLT