Det är viktigt att vara en empatisk ledare

Published by Carin Carlsdotter Denell on

Det var nyårsafton 2016. Gästerna gick laget runt och beskrev sina förväntningar inför 2017. Linda överraskade genom att spontant berätta att hon tänkte byta arbete. Sagt och gjort, efter en månad var saken klar. Att Linda Sahin hittade rätt arbetsplats den där dagen i början av 2017 råder det inget tvivel om. Hon beskriver ett roligt och utvecklande jobb där mötet med människor är det som driver henne mest. Om viljan att vara helt genuin samtidigt som hon fokuserar på att se andra och vara lyhörd.

-Jag försöker alltid vara mig själv, säger Linda.

Linda Sahin är sedan över tre år verksamhetschef på Stockholm School of Business och Medieinstitutet som finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. De erbjuder YH-program och korta kurser. För henne är ledarskap ett åtagande och hon strävar alltid efter att utveckla det. Att ha uppmärksamhet på sin del i ledarskapet, hur hon själv funkar och varför hon gör som hon gör i vissa situationer får henne att bättre förstå sina medmänniskor, berättar hon.

-Att kunna backa och ta ett fågelperspektiv på situationer hjälper mig jättemycket. Inget är svart eller vitt. Lyssna, lyssna och eventuellt respondera sen är bland det viktigaste som ledare. Att vara lyhörd. Det är ganska enkelt egentligen.

Varför arbetar du med det du gör?

-Jag tycker att det är viktigt med självledarskap och att få lära mig nya saker, i den här branschen är det möjligt. Att träffa många människor; studerande, myndigheter och företagsledare gör att jag får en bred bild av både hur grupp och organisation fungerar men även på en samhällsnivå.
Linda är uppväxt i Stockholm. Hon har alltid haft ett intresse för ekonomi, vad det är som gör en bra affär och hur ett företag fungerar.

Beskriv en typisk arbetsdag?

-Ingen dag är den andra lik. Mina dagar fördelas mellan personalfrågor, strategiskt arbete och planering för verksamheten i stort. Jag har 20 personer i min personalstyrka och periodvis behöver de få uppta den tid de behöver. Att vara en empatisk ledare är viktigt för mig och ett sådant ledarskap tar initialt tid tills man känner sin personal väl. Dock behöver timmarna fördelas smart. Jag tänker alltid på en vågskål där man skall balansera verksamheten med mitt och mina medarbetares bästa i fokus.
Min största utmaning är distansledarskapet. Det är skillnad på att vara synlig och tillgänglig. Synlig kan jag inte alltid vara men tillgänglig ska jag vara.

Vad är utveckling för dig?

-Det är att vara nyfiken på andra och intresserad av vad som händer runtomkring. Mötet med andra människor och att få se andra utvecklas, det utvecklas även jag av. Motsatsen till utveckling är ju avveckling så utveckling är jätteviktigt. Och jättekul!

Hur bidrar du till dina medarbetares utveckling?

-Jag lägger stor vikt vid onboardingen och genom att lyssna och förstå. Jag låter dom själva ta för sig och glänsa. Jag finns där bredvid och ger ganska mycket frihet men med tydliga ramar. Jag är lyhörd och ser till individens möjligheter. Det kan betyda att personen i fråga utvecklas så mycket att hen kanske vill byta arbetsplats så småningom, men det viktigaste är att dom mår bra. På gruppnivå ventilerar jag mycket i mina nätverk vilket gör det ännu lättare att få verksamheten att växa.

”Jag är nyfiken på människor”

-Jag är nyfiken på hur människor fungerar och varför dom är som dom är. Jag är väldigt självreflekterande men reflekterar även mycket över andras beteenden. Vad hände här just nu och varför? Vad kan jag ta med mig? Hade jag kunnat göra något annorlunda?
Linda Sahin, verksamhetschef

Dina tre bästa tips på bra kommunikation:

-Kommunikation är ett av mina favoritämnen och något jag aldrig blir färdig med. Det är en levande process och jag pratar om det hela tiden med mina medarbetare. Lika många personer som vi är, lika många kommunikationsstilar finns det. Därför är det svårt att hitta en stil som passar alla i en grupp. Jag kan servera maten men inte tvinga dig att äta den, som en av mina medarbetare brukar säga.

  • SE
  • HÖRA
  • BEKRÄFTA

Läs mer om Stockholm School of Business och Medieinstitutet.

Text och bild: Carin Carlsdotter Denell