Viktig debatt om infrastrukturen i Nacka Värmdö

Published by Carin Carlsdotter Denell on

I dag samlades över 200 företagare från Nacka och Värmdö i Dieselverkstaden i Sickla. Vi Panelen bestod av Erik Langby (m), Nacka, Gunilla Glanz, SL, Helena Sundberg, Trafikverket och Monica Pettersson (m), Värmdö.kom för att nätverka med Frukostakademin och för att kunna ställa de styrande till svars angående vår framtida infrastruktur. Panelen bestod av Gunilla Glanz, SL, Helena Sundberg, Trafikverket, Monica Pettersson (m), Värmdö samt Erik Langby (m), Nacka. Moderator var Fredrik Berling. För Värmdös nya kommunordförande Monica Pettersson (M) var det premiär i sammanhanget och hon inledde med att berätta om vilka planer hon har för Värmdöborna. En av sakerna hon nämnde var att hon vill se Grisslingerakan två-filig i vardera riktning, helst hela vägen fram till Farstabron. Men några planer är inte fastställda.

En av de hetare frågorna på agendan var Skurubron, vilken funnits i nästan 100 år och behöver rustas upp. Frågan har dragits i långbänk och verkar äntligen bli verklighet, men det återstår en hel del frågetecken. Värmdö har tydligt sagt nej till broavgift eftersom Värmdöborna inte har någon alternativ väg och därmed åker på fyra vägavgifter till och från stan, vilket inte verkar rimligt.

Dom stora frågorna som diskuterades med åhörarna var T-bana till Nacka, nya Skurubron och Slussens ombyggnad. Samtliga projekt är oerhört komplexa och har krävt och kräver omfattande utredningar. Nu genomförs en förstudie av SL för att säkerställa hur havsbotten ser ut och andra viktiga frågor. Åhörarna var dock rätt kritiska till att allt tagit så lång tid hittills och jämförde med Saltsjöbanan som endast tog 16 månader att bygga på sin tid. Helena och Gunilla svarade unisont att det tar tid att vara noggrann så att våra skattepengar verkligen används på bästa tänkbara sätt. Det är också en ekonomisk fråga eftersom de anslag som tillsätts måste fördelas och prioriteras.

På frågan om T-bana till Värmdö kan bli aktuellt hänvisade Erik till en undersökning som genomförts och som gjort det till en ickefråga. Detta beroende på att Värmdö är så utspritt (i jämförelse med gröna linjens förortsstationer på rad) att det skulle ta ännu längre för Värmdöborna att komma till stan med en sådan lösning.

Tidplanen ser just nu ut så här:

Slussen byggs 2014-2020.

T-banan till Nacka – förstudien måste bli klar innan tidplanen kan läggas.

Nya Skurubron byggs 2013-2016 och den gamla rustas upp fram till 2019.

 


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *